De staar des doods van de denkende introverte

Door Dead Pixel op zondag 26 juni 2016 21:03 - Reacties (14)
Categorie: Gedachtes, Views: 4.699

http://img02.deviantart.net/972a/i/2012/010/2/9/death_stare_by_italian_soldier-d4lyyc8.jpg
Het is een staar dat erg intimiderend kan worden ervaren door de andere persoon. De staar des doods komt regelmatig voor bij de ietwat introverte mens. Soms kijkt de introverte met de staar alsof ze iedereen van kant wil maken. Maar wees niet gevreesd, ze hekelen jou echt niet en ze zijn niet ontevreden met de gelegenheid. De kans dat de persoon jou wat aan wil doen is zeer klein. Het is zelfs beter, ze denken waarschijnlijk niet eens aan jou of de gelegenheid. Het introverte wezen is namelijk zeer diep in gedachten.

Uit eigen ervaring zal ik de gedachtegang achter de staar des doods uitleggen.

De gelegenheid is dat ik met een paar vrienden in een restaurant zit.

"Wil je wat eten, of een pils?" Wordt er gevraagd.
 • Ik kijk naar de spijskaart.
 • Als ik bier bestel, en later wat eten, moeten ze wel samengaan.
 • Wat voor bier hebben ze hier dat samengaat met wat ik vaak bestel?
 • Hebben ze hier wel eens wat ik vaak bestel?
 • Ik ga de gerechten op de spijskaart na met een lijst dat ik in mijn hoofd heb.
 • Mijn gedachten dwalen en richten zich op de gerechten op de spijskaart dat ik nog niet heb besteld.
 • Nogmaals ga ik mijn lijst af om te kijken alsof ik hier al eens wat eerder heb besteld.
 • Tot mijn frustratie weet ik dat ik iets vergeten ben.
"Is er iets?" Vraagt een van mijn vrienden.
"Ik zit mij te bedenken wat ik hier ooit eerder heb besteld."
"Wil je de menukaart zien?"
"Nee, ik probeer het te herinneren."
"Oke..."
 • Wat was het toch dat ik hier eerder heb gehad? Een broodje kaas? Nee, geen broodje kaas.
 • Wel iets met kaas, volgens mij.
 • Broodje tonijn! Ja, ik weet het zeker, dat was het. Een broodje met tonijn en kaas.
 • Wat las ik las ik laatst toch ook alweer over tonijn?
 • O ja, ik zag laatst een grappige video op YouTube waarin een man met zijn arm vast zat in een tonijn. En hij kon maar niet loskomen! Dat was echt grappig om te zien.
 • Wat zou ik doen als ik met mijn arm vast kwam te zitten in een tonijn?
 • Zou ik wel iets hebben waarmee ik mij los kan maken?
 • Mijn hemel, wat als een walvis mij doorslikte, wat zou ik dan doen om eruit te komen?
 • Zou ik er uit kunnen zwemmen zonder te verdrinken?
 • Oh, Frank kijkt naar mij. Volgens mij moet ik wat zeggen.
"Hoe lang zou het duren voordat je dood bent bij een verdrinking?"
"..."
"Wat?" Uit een andere vriend na enkele seconden met volle verbazing.
"Hoe lang zou het duren voordat je verdrinkt?"
"Geen idee, waarom zou ik verdrinken?"
"Wat als je aan het zwemmen bent en er komt opeens een walvis uit het niets dat je in een keer doorslikt?"
"Hoe kom je daar zo bij?"
"Nou, ik zag een video op YouTube over een man dat zijn arm vast had in een tonijn. Dat deed mij denken aan wat er met mij zou gebeuren wanneer ik opgegeten word door een walvis."
"Uh... oke. Geen idee."

Deze omloop zal meerdere keren op de avond voorkomen, en zal ook zeker niet de laatste zijn na deze avond. Heb geen vrees, alles is goed met mij, heel goed zelfs! Ik ben gewoon heel, heel druk met denken! :)

Volgende: Geen pixel, maar korrel: een begin met analoge fotografie 08-'16 Geen pixel, maar korrel: een begin met analoge fotografie
Volgende: Lenert de huisspin 05-'16 Lenert de huisspin

Reacties


Door Tweakers user Foritain, zondag 26 juni 2016 21:42

Gaat dit niet op voor elke XY op deze aardbol? :D

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, zondag 26 juni 2016 22:46

Haha herkenbaar, vaak de vraag gekregen waarom ik soms zo boos kijk. Precies zoals jij omschrijft ben ik dan bezig met nadenken en heb ik helemaal niet door dat ik zo kijk.

Vaak ook ineens over een onderwerp beginnen doordat ik te ver doordenk terwijl iedereen nog met het vorige bezig is, de blikken die je dan soms krijgt, geweldig :D.

Door Tweakers user Dead Pixel, zondag 26 juni 2016 23:15

Foritain schreef op zondag 26 juni 2016 @ 21:42:
Gaat dit niet op voor elke XY op deze aardbol? :D
Ik denk dat we soms allemaal wel zo een moment hebben, maar voor een introvert persoon is dit toch aan de orde van de dag. Vaak zitten deze mensen in een diepe concentratie of 'zonen out' terwijl de situatie soms anders doet denken. Pak je deze attributen dan is al een stuk eenvoudiger om onderscheid te maken tussen de introverte en andere x-verte medemens.

Door Tweakers user RJC82, maandag 27 juni 2016 01:09

x-verte? Bedoel je niet extraverte?

Ik denk dat het weinig te maken heeft met introvert. Ik heb er zelf ook last van, je bent waarschijnlijk een associatief persoon. Snel dingen bedenken die ermee te maken hebben. Dat gaat soort van 'ondergronds' en voor de buitenstaander lijkt het van de hak op de tak te gaan.
Dit dan alles eventueel gepaard met in de verte staren. Is staar des doods niet lichtelijk overdreven?

Door Tweakers user sfranken, maandag 27 juni 2016 03:34

"Zo zit m'n gezicht gewoon lekker"

Door Tweakers user armageddon_2k1, maandag 27 juni 2016 08:27

Ik zie hier niet helemaal 'de staar des doods' in en de link met 'introverte' mensen. Dit is gewoon associatief denken en dat doen heel veel mensen. Jouw voorbeeld is alleen gekoppeld aan wat chaotischer associatief denken. Dat laatste herken ik heel erg als ik drukke dagen op werk heb gehad en als ik geen momenten heb gehad om eens alles te verwerken (met goede nachtrust, geen schermpjes etc.).

Eerlijk gezegd ken ik bijna geen mensen in mijn sociale kring die niet zo zijn, tenzij ze juist introvert zijn. Niet om heel bot te zijn, maar wat je hierboven beschrijft klinkt doodnormaal.

Wat me opvalt is dat het de laatste tijd nogal hip is om de aanname te doen dat 'introverte mensen' blijkbaar de enige zijn die wel eens diep nadenken en extraverte mensen nooit een diepere gedachte mogen hebben. Daaruit volgt dan meteen dat als je dus een keer diep nadenkt met een onnavolgbare gedachtenkonkel (die echt bijna iedereen wel eens heeft) je meteen introvert moet zijn. Daarnaast zijn introvert / extravert dusdanig achterhaalden psychologische concepten dat het geen recht doet aan beide kampen.

Er zijn meerdere traits te bedenken die al aangeven dat het geen linear spectrum is, zoals:
- discipline
- directief communiceren
- planning
- flexibiliteit
- overtuigingskracht
- creativiteit
- analytisch
- etc...

Zeg maar waar introverte mensen in vallen? Ik ken zat mensen die zeer direct communiceren (extravert?) maar zeer analytisch (intravert?) zijn.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 juni 2016 08:38]


Door Tweakers user Dead Pixel, maandag 27 juni 2016 10:42

armageddon_2k1 schreef op maandag 27 juni 2016 @ 08:27:
Wat me opvalt is dat het de laatste tijd nogal hip is om de aanname te doen dat 'introverte mensen' blijkbaar de enige zijn die wel eens diep nadenken en extraverte mensen nooit een diepere gedachte mogen hebben.
Geen idee hoe je dat uit mijn blog heb kunnen halen, want dat is absoluut niet wat ik zeg. Ik geef enkel een voorbeeld van wat er negen van de tien keer gaande is in ons hoofd wanneer we deze staar uitoefenen. Het is dan ook de frequentie hiervan, en niet zozeer de hele diepe gedachten zelf.
Zeg maar waar introverte mensen in vallen? Ik ken zat mensen die zeer direct communiceren (extravert?) maar zeer analytisch (intravert?) zijn.
Communiceren heeft niets te maken met alsof je introvert of extravert bent. Ja, het zal vaker voorkomen dat introverte personen wat minder zeggen, ze zullen hun woordje echt wel doen wanneer het nodig. Een goed voorbeeld hiervan is Robin Williams, een zeer goede acteur en sociaal vrij goed actief, maar toch ook echt introvert.

Het is een onjuiste opvatting dat de lijnen tussen introvert en extravert zeer scherp zijn, en dat een extravert een sociaal blondje is en een introvert een gothic - om even stereotypes op te geven. Een extravert kan soms een dag hebben waarin ze helemaal geen zin hebben in andere mensen, en soms kan de dag voor een introvert juist zijn dat ze menselijk contact zoeken.

Om even terug te komen op die "traits" van jou, ja het is niet zo linear als dat. Mensen de zeer flexibel zijn kunnen moeite hebben met analytisch denken en met hun planning, maar kunnen juist wel weer heel creativiteit uiten.

Het gaat namelijk niet per se om de eigenschappen, maar over het gedachteproces in zijn geheel. Namelijk zijn het extraverte of introverte denkers. Zo heb je de INTJ, de analytische introverte denker, en de ENTJ, de analytische extraverte.

Door Tweakers user armageddon_2k1, maandag 27 juni 2016 12:47

Dead Pixel schreef op maandag 27 juni 2016 @ 10:42:
[...]


Geen idee hoe je dat uit mijn blog heb kunnen halen, want dat is absoluut niet wat ik zeg. Ik geef enkel een voorbeeld van wat er negen van de tien keer gaande is in ons hoofd wanneer we deze staar uitoefenen. Het is dan ook de frequentie hiervan, en niet zozeer de hele diepe gedachten zelf.
Je hebt gelijk, dat staat inderdaad niet zo in je blog. Ik ben echter ook bekend met deze staar, ik heb hem zelf ook. Heel vaak de vraag gekregen waarom ik zo boos kijk, terwijl ik gewoon in gedachten verzonken ben. Echter, ik ben een nogal extravert persoon en reageer ik dus omdat ik dat niet als iets voor 'introverte' mensen vind. Ik herken me enorm in jouw voorbeeld, maar niet in het introvert zijn. Mijn inziens staat dat er namelijk helemaal los van. :)
Een goed voorbeeld hiervan is Robin Williams, een zeer goede acteur en sociaal vrij goed actief, maar toch ook echt introvert.
Dit vind ik dus echt een ontzettend slecht voorbeeld :), vooral omdat je impliciet de link legt naar het depressieve karakter van hem en introvertheid, wat je volgens mij niet bedoelt. Ik zou Robin Williams eerder classificeren als iemand met een depressieve persoonlijkheidsstoornis. Als je dan toch een voorbeeld neemt, kies dan Elon Musk. Zeer introvert, maar niet in de negatieve zin des woords. Als je het hebt over de 'staar des doods' kies dan Steve Jobs als voorbeeld die mensen deed trillen op hun benen van z'n alles-doorklievende blik.

Ik doel dus niet op jouw blog specifiek, maar op een trend die ik zie op meerdere plekken dat onzekerheid, in zich zelf gekeerd zijn, depressiviteit en sociale angst opeens tot "introvertheid" betiteld worden.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 juni 2016 12:48]


Door Tweakers user Felyrion, maandag 27 juni 2016 14:53

armageddon_2k1 schreef op maandag 27 juni 2016 @ 12:47:

[...]

Dit vind ik dus echt een ontzettend slecht voorbeeld :), vooral omdat je impliciet de link legt naar het depressieve karakter van hem en introvertheid, wat je volgens mij niet bedoelt. Ik zou Robin Williams eerder classificeren als iemand met een depressieve persoonlijkheidsstoornis.
Robin Williams heeft zichzelf in ieder geval introvert genoemd. Kan me zo even geen andere bron vinden dan deze:
http://introvertretreat.c...lliams-flaming-introvert/
maar ik heb in ieder geval eens een interview met hem gezien waarin hij dit (de ogenschijnlijke tegenstelling) probeerde uit te leggen.

Door Tweakers user Dead Pixel, maandag 27 juni 2016 16:35

armageddon_2k1 schreef op maandag 27 juni 2016 @ 12:47:
[...]

Dit vind ik dus echt een ontzettend slecht voorbeeld :), vooral omdat je impliciet de link legt naar het depressieve karakter van hem en introvertheid, wat je volgens mij niet bedoelt. Ik zou Robin Williams eerder classificeren als iemand met een depressieve persoonlijkheidsstoornis. Als je dan toch een voorbeeld neemt, kies dan Elon Musk. Zeer introvert, maar niet in de negatieve zin des woords. Als je het hebt over de 'staar des doods' kies dan Steve Jobs als voorbeeld die mensen deed trillen op hun benen van z'n alles-doorklievende blik.
Allicht een slecht voorbeeld, maar ik wilde de flexibiliteit en sociale uitbarstingen weergeven. En nee, ik heb hem inderdaad niet gekozen als voorbeeld door zijn depressiviteit.
Ik doel dus niet op jouw blog specifiek, maar op een trend die ik zie op meerdere plekken dat onzekerheid, in zich zelf gekeerd zijn, depressiviteit en sociale angst opeens tot "introvertheid" betiteld worden.
Zeer zeker niet. Dan wordt het introverte verward met anti-sociaal gedrag, welk natuurlijk een symptoom is van depressie. Dat is toch even wat anders als de teruggetrokkenheid die we zien in introversie, men is dan prima op hun gemak wanneer ze alleen zijn.

[Reactie gewijzigd op maandag 27 juni 2016 16:36]


Door Tweakers user Jelle Brolnir, dinsdag 28 juni 2016 10:07

Leuk stukje man, kan mij erg vinden in het de zogenaamde staar des doods. Tevens denken mensen vaak dat ik niet geboeid ben door het onderwerp wat besproken wordt omdat ik in gedachten verzonken ben. Dan komt het introverte om de hoek kijken omdat ik soms weinig enthousiasme ten toon spreidt wanneer iemand een goed idee heeft waardoor ik uit die gedachten getrokken word, waardoor mensen inderdaad denken dat je ze af wilt maken :p. Die gedachten zijn inderdaad niet het introverte maar de blik die je in het algemeen hebt in conbinatie met een doodse stilte over je is erg kenmerkend :p

Door Tweakers user euchromatic, dinsdag 28 juni 2016 11:39

je kan jezelf trainen in het sneller nemen van beslissingen, dat spaart je een hoop 'gestaar-des-doods'. :)

Ik heb meestal in 30 seconden besloten wat ik wil eten in een restaurant - meestal het eerste wat me opvalt tijdens een 'quick scan' van het menu. Ik kom niet meer terug op die beslissing - keuze is keuze.

Wel heb ik een soort persoonlijk algoritme: Vis > Vlees, met groente > zonder groente en frituur is een minpunt (ik ben geen fan van 'n vette bek). En elk bier kan altijd :9

Door Tweakers user T-Forever, dinsdag 28 juni 2016 21:23

^^ heel herkenbaar.

Door Tweakers user kn0ppers, woensdag 29 juni 2016 22:34

Geeft wat heilig is niet aan de honden en werpt UW paarlen niet voor de zwijnen, opdat die ze nimmer onder hun poten vertrappen en zich omkeren en U openrijten.

IMO is het vaak beter om te zwijgen en te staren ;)

dronken consumenten en grootheidswaanzinnigen zijn geen zinnige en fijne gesprekspartners
uit de eerste en bovendien de grote meerderheid komt niets zinnigs en de tweede wil alleen maar afbraak plegen op anderen, ze begoochelen of zichzelf verhogen

[Reactie gewijzigd op donderdag 30 juni 2016 01:44]


Reageren is niet meer mogelijk