Geen pixel, maar korrel: een begin met analoge fotografie

Door Dead Pixel op dinsdag 16 augustus 2016 19:12 - Reacties (12)
Categorie: Gedachtes, Views: 4.283

Ik begin er al vast mee: mijn ervaring omtrent fotografie is beperkt tot af en toe een fototoestel van mijn broer lenen. Maar omdat ik zelf geen fotograaf ben doet niets af van het feit dat ik fotografie waarder - heel veel zelfs. Dit spoorde mij aan om zelf ook zo een toestel aan te schaffen.

Ik wilde iets wat eenvoudig was, maar niet duur. Dat kan niet, zegt men al snel. Jawel zei ik, ik ga gewoon knippen met rolletjes! Lekker analoog en van onderaan beginnen. Gelukkig ontbreekt de kennis van fotografie niet, wat ISO is, de sluitertijd, het diafragma, de lenzen enzovoort. Naar mijn eigen mening is deze kennis voldoende (om te beginnen). Laten we het hopen, want anders heb ik nu twee rolletjes om zeep geholpen. Gelukkig zit er een lichtmeter in, maar ik heb geen idee alsof deze ook juist is gekalibreerd.

Aanschouw mijn nieuwe aanwinst, de Praktica MTL5B:

https://tweakers.net/ext/f/wQRaOvSS39wClBE7489P7sYr/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/GBMoO5mbhTpkPknxIJOVtBQi/medium.jpghttps://tweakers.net/ext/f/0goXiqJmw4Q1z0bkFnWp5c1H/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/QmwOWoia1PUt09wc7pKBBnzO/medium.jpgEen kleinbeeld (35mm) spiegelreflexcamera dat uit de jaren '80 stamt, gemaakt in het voorheen genoemde Duitse Democratische Republiek, met een Pentacon f1.8-16/50mm lens en een Canon C-8 dat eigenlijk bedoelt is voor de Super-8 videocamera's.

Twee rolletjes zijn er geschoten, een zwart-wit en de andere in kleur, en zijn met de huidige verwachting zaterdag aanstaande gereed om bekeken te worden. De resultaten volgen dus nog!

Volgende: Taalvandalen, het is tijd om ze te straffen 08-'16 Taalvandalen, het is tijd om ze te straffen
Volgende: De staar des doods van de denkende introverte 06-'16 De staar des doods van de denkende introverte

Reacties


Door Tweakers user Springuin, dinsdag 16 augustus 2016 20:55

Leuke keuze, ik schiet zelf ook regelmatig nog rolletjes en het is altijd weer leuk om het pakje fotos op te halen en door te kijken. Het heeft wat meer dan een berg kiekjes op de digitale camera.

Ik neem aan dat je voor het schieten van je filmpjes je camera niet op ASA 12 hebt laten staan?

Verder kun je niet zo veel verkeerd doen; als de lichtmeter min of meer goed zit dan heb je in ieder geval fatsoenlijk beeld op je afdruk.

Als je van korrels houdt is de Ilford delta 3200 film een aanrader wat mij betreft.

Door Tweakers user Dead Pixel, dinsdag 16 augustus 2016 21:19

Springuin schreef op dinsdag 16 augustus 2016 @ 20:55:
Ik neem aan dat je voor het schieten van je filmpjes je camera niet op ASA 12 hebt laten staan?
Zeer zeker niet! Ik was enkel even met de instellingen aan het spelen om te kijken alsof mijn teller weer terug op nul wilde komen. Helaas, dit zit vast op 15 tot en met 36 en keert weer terug naar 15. Mijn eerste rolletje was ISO 200, en mijn tweede ISO 400. Evident heb ik dus de waardes naar 200 en 400 respectievelijk gezet.
Als je van korrels houdt is de Ilford delta 3200 film een aanrader wat mij betreft.
Mijn zwart-wit was een Kodak TX 400, prima voor zonnige en sombere dagen alsook schemeringen. Ik heb ook nog een Delta 400 liggen, en die wil ik ook graag uitproberen voor schimmige nachtfotografie, maar ik houd het graag scherp.

Door Tweakers user Ramon 73, woensdag 17 augustus 2016 07:12

Inderdaad de ASA waarde correct instellen, en even belangrijk: zorg voor nieuwe batterijen (LR44 of LR41 vaak) in het toestel. Anders wijkt je lichtmeter ook af, Praktica heb ik ook gehad maar die hadden daar geen waarschuwing voor.

Verder een tipje voor het nemen van onbewogen opnames uit de hand; Stel de sluitertijd niet langer in dan 1/focus. Voorbeeldje: Zoom je in op 50mm, dan geen langere sluitertijd dan 1:50 kiezen. 1:50 is dan nog "stil", 1:30 is bewogen.
Op digicams heb je VR om dit te compenseren, icm het verhogen van de gevoeligheid (toename ruis = korrel op je beelden).

Door Tweakers user BaRF, woensdag 17 augustus 2016 11:05

Leuk! Nog even en je gaat kijken naar rolfilm camera's op ebay ;)

Door Tweakers user dipje2, woensdag 17 augustus 2016 11:20

Ik ben vorig jaar september analoog gaan schieten na toch bijna 10 jaar met een APS-C DLSR rondgelopen te hebben (wat ik ook nog steeds doe, don't get me wrong :P).

Aangezien ik een Sony DSLR had met Alpha-mount glas was m'n eerste keuze op Minolta AF camera's gevallen omdat ze dezeflde mount hebben. Nu staan er de oude Minolta 5000i die ooit van m'n vader was, en een Minolta Dynax 4 en Dynax5 thuis.

En toch miste er iets. Vooral die Dynax camera's zijn te modern in analoge termen. Het zijn praktsich instap-DSLR's qua functies.

Ik was heel blij met de plaatjes die er uit kwamen, en blij met de 'fullframe look' om het maar even fout digitaal te zeggen... maar ik miste de 'klik' met het schieten die ik verwacht had.

Pas toen er bij het opruimen van spullen van m'n vader ergens een oude Minox 35EL te voorschijn kwam begon het. Handmatig focussen was ik niet vies van.. maar hoe wist je of iets in focus was? Je kan niet door de lens heen kijken ?! 'guess to focus', gewoon aan de hand van de Depth-of-Field indicators en de afstandmarkering op de lens.
Verrassend genoeg kwamen er erg veel goed gelukte plaatjes uit (meer dan met die Minolta AF 5000i waar de auto-focus een afstellingsprobleem heeft :P en handmatig focussen niet te doen is door de kleine donkere viewfinder) en ik begon veel meer na te denken over wat ik in beeld wou hebben en wat 'niet zo erg is als de focus er een beetje naast zat' en zo. Dat hele 'perfecte plaatje en pixel-peepen' van digitaal liet ik eindelijk los!
Ik was nog nooit met zo veel lol foto's aan het maken :).

Sindsdien heb ik ook een Minolta Hi-Matic 7s thuis (oude rangefinder met 40mm f1.7 lens) maar die begint kuren te vertonen met een sluiter die het niet altijd wil doen (dus onbetrouwbaar dus je gebruikt hem niet :( ) maar is er ook steeds vaker oud M42/praktica handmatig glas op m'n Dynax camera's (en m'n digitale) te vinden.

Oude lichtmeters zijn simpele dingen die een andere uitslag geven als ze iets te weinig of te veel stroom krijgen. Dus andere batterijen die wel passen maar een iets afwijkend voltage hebben kunnen andere lichtmetingen geven. Daarbij loopt het voltage wat sneller af in moderne batterijen waardoor de lichtmeting een andere afwijking krijgt aan de hand van de levensduur van de batterij. De meest doeltreffende oplossing?
Lekker zwart-wit schieten waar het niet boeit of je 2 a 3 stops over _of_ onder de juiste belichting zit, altijd goede plaatjes :). En daarbij veel meer feeling en sfeer in je foto's :P.

De correcte oplossing is een batterij van het juiste voltage vinden voor je camera, en dat moet soms via prijzige lucht-zink batterijen (die iets van een kleine luchttoevoer nodig hebben dus soms moet je gaatjes in je camera maken :S) of adapters. Allemaal dingen om te gaan googlen en onderzoeken als je een camera wil kopen.
Ik zou voorlopig lekker gaan spelen met de jouwe en niet bang zijn om dingen te laten mislukken.. en er misschien voorlopig nog geen dure dia film in stoppen :) (waar de belichting heel vaak spot on moet zijn).

Je hebt van die goedkope (prut) film scannertjes van 100,- of minder. Verwacht er geen geweldige detail plaatjes mee of wat dan ook (goedkoop is duurkoop is hier wel een beetje van toepassing) maar als je ergens een goedkoop prul ding haalt voor rond de 50,- a 60,- dan kan je vervolgens je rolletjes alleen laten ontwikkelen bij de Hema voor 3,- a 4,-. Maakt het misschien wat toegankelijk om gewoon te gaan proberen en dingen ook te laten mislukken, i.p.v. elke keer voor een berg aan afdrukken te moeten afrekenen.

Wat voorbeelden van m'n aller eerste rolletje geschoten zoals ik ze in JPG van de hema terug kreeg:
klik klik klik
Niet altijd even goed in focus maar toch blij dat ik de foto heb, terwijl ik met m'n digitale hem misschien on the spot had verwijderd en nog een poging had gedaan of zoiets.

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 augustus 2016 12:27]


Door Tweakers user dipje2, woensdag 17 augustus 2016 11:22

oopsie dubbel

[Reactie gewijzigd op woensdag 17 augustus 2016 12:27]


Door Tweakers user Dead Pixel, woensdag 17 augustus 2016 13:45

dipje2 schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 11:20:
De correcte oplossing is een batterij van het juiste voltage vinden voor je camera, en dat moet soms via prijzige lucht-zink batterijen (die iets van een kleine luchttoevoer nodig hebben dus soms moet je gaatjes in je camera maken :S) of adapters. Allemaal dingen om te gaan googlen en onderzoeken als je een camera wil kopen.
Ik zou voorlopig lekker gaan spelen met de jouwe en niet bang zijn om dingen te laten mislukken.. en er misschien voorlopig nog geen dure dia film in stoppen :) (waar de belichting heel vaak spot on moet zijn).
De MLT5B handleiding zegt dat er een 1.35V ijzeroxide batterij in moet, deze heb ik vervangen met een 1.5V Alkaline batterij. We zullen zien hoe deze presteert.
Wat voorbeelden van m'n aller eerste rolletje geschoten zoals ik ze in JPG van de hema terug kreeg:
[...]
Niet altijd even goed in focus maar toch blij dat ik de foto heb, terwijl ik met m'n digitale hem misschien on the spot had verwijderd en nog een poging had gedaan of zoiets.
Wat voor film heb je gebruikt? Het contrast ziet er namelijk ontzettend gelikt uit!

Door Tweakers user dipje2, woensdag 17 augustus 2016 17:39

Tri-X 400 (volgens mij hetzelfde als TX400).

Een hoop van die films kunnen zo contrastvol als je maar wil er uit komen, heeft er meer mee te maken hoe hoog het contrast wordt gezet bij / na het scannen :S.

(toen ik hetzelfde rolletje zelf ging scannen een tijdje later komen de plaatjes er hetzelfde uit mits je het contrast opschroeft.. maar die links die ik je stuurde waren de .jpg zoals ik ze op CD mee kreeg van de hema, blijkbaar wat hun default is voor het type film)

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 18 augustus 2016 09:31

Heb er een tijdlang ook aan gedacht om hier mee te gaan beginnen maar wenste nog een stap verder te gaan en de film ook zelf te gaan ontwikkellen. Ben zo ver evenwel nooit geraakt. Mijn toestellen staan ondertussen al weer enkele jaren stof te happen.

Ik wens je evenwwel veel succes en plezier.

Door Tweakers user ADQ, vrijdag 19 augustus 2016 21:17

BaRF schreef op woensdag 17 augustus 2016 @ 11:05:
Leuk! Nog even en je gaat kijken naar rolfilm camera's op ebay ;)
Ik heb nog een EOS 3 liggen, met batterypack....

Door Tweakers user dipje2, dinsdag 23 augustus 2016 15:13

rolfilm is 120-film en/of medium format spul

EOS 3 is 'gewoon' een 35mm slr camera... toch?

Door Tweakers user Kruiwagen, vrijdag 26 augustus 2016 15:02

Mooie blog!

Ik ben vorig jaar rond deze tijd ook begonnen met analoge fotografie. Als IT'er is het stiekem toch wel leuk om eens afstand te doen van alle techniek en lekker oldschool vertrouwen op oude technieken.

Ik heb de Canon A-1 van mijn ouders uit het stof gehaald, nieuwe batterij erin, light seals vervangen, de bekende shutter cough verholpen en gaan met die banaan.

Ik ben stiekem ook een spoorwegfreak, dus het verzamelen van oude treinenfoto's is ook een hobby van me. Toen ik zag dat Kodachrome wel erg mooie plaatjes opleverde ben ik mij steeds verder gaan fascineren hiervoor. Ik schiet daarom nu ook voornamelijk hoog contrast diafilms zoals Velvia 50, Ektachrome E100VS, Provia 100F en soms wat negatieven als Ektar 100.

Ik heb op dit moment maar één echt goed objectief en dat is de standaard FD 50mm 1.4. Op de planning staan wel de 85mm 1.2 en de 24mm 2.0

Reageren is niet meer mogelijk